logo

0553 100 91 57 çocuk-diş-hekimi-sosyal-medya-1 çocuk-diş-hekimi-sosyal-medya-2 çocuk-diş-hekimi-sosyal-medya-4

Sert Şeker Ağız Sağlığı İçin Zararlıdır

Sert Şeker Ağız Sağlığı İçin Zararlıdır

Sert şeker çok popülerdir ve akla gelebilecek hemen hemen her lezzet ve boyutta çocuklarınıza sunulur. Ancak, aynı zamanda dişler ve yer tutucu için çok yıkıcı olabilir. Çocuğunuzun bir yer tutucu veya diş teli varsa, bu şeyleri yemeden önce düşünmelisiniz.

Çürüklere Neden Olabilir

Yer tutucunun/telin şeker tüketilmesinden hasar alma riski çok yüksektir. Şeker yapışkandır ve çiğneme durumunda ağızdaki hem dişlere hemde ortodontik tedavi aletlerine hasar verdiğinde çürük yaratma riski %90 artar. Mine aşınmasına ve çürüklere yol açabilir. Mine kırılması ve aşınması çürükler için kusursuz bir zemin oluşturur. Diğer gıda kalıntıları diş fırçası ile temizlenebilirken şekerin yapışkanlık özelliği fırçalamadan güçlüdür.

Sert Şeker Ortodonti Tedavi Aletlerini Neden Zorluyor?

Sert şekeri çiğnemek, çocuğunuzun oral aletlerini kırma riskini taşır. Yer tutucular ve teller doğal yiyeceklere dayanacak kadar sağlamdır, ancak sert şekerlere dayanabilecek kadar sert değildir. Lolipop, jel şeker ve sert karamel gibi gıdalar, ağız cihazlarına hasar vermemek için tüketilmemelidir.

Kaçınılması gereken diğer yiyecekler arasında şunlar bulunur: cips, asitli şekerli içecekler ve sert ekmekler.

Sert şeker ayrıca dişleri daha uzun süre şekere maruz bırakan diğer yiyeceklerden daha uzun süre dayanma eğilimi gösteren bir gıdadır. Şekerle uzun süreli temas daha fazla çürüğe yol açabilir, çünkü şekeri yok etmek için ihtiyaç duyduğu enerji ile kötü bakteriler sağlar.

Sert şeker gibi, yapışkan şeker diş boşluklarına sıkışabilir ve yutulduktan sonra uzun süre kalabilir.Yapışkan şekerin dişlerden çıkarılması zordur ve çürüğe neden olan bakterilere şans vermek için daha fazla zaman bulur. Yapışkan şeker ayrıca tellere ve yer tutuculara yapışır, bu da dişlerin şekerle temas ettiği zamanı arttırır.

Diğer yapışkan yiyecekler şunlardır: karamel, sakız ve patlayan şeker

Yemeklerden sonra durulayın

Çocuğunuzun ağzından yiyecek artıklarını çıkarmanın ön hazırlıklarından biri yemeklerden hemen sonra su gargarası yapmasını sağlamaktır. Çocuğunuzun ağzını 30 saniye boyunca temiz suyla çalkalamasını söyleyin ve sonra bir lavabonun içine tükürün. Ağzınızı temiz ve sağlıklı tutmak için her yemekten sonra bunları yapmaya teşvik edin. Ancak, sert şekerin sık sık temizlenmesi gerekiyor. Çocuğunuz sert bir şekerleme yemeye karar verirse, dişlerini fırçalayarak, su ile çalkalayarak ve hatta daha sonra diş ipi kullanacaklarından emin olun, böylece dişlerine zarar veren şeker kalıntılarından kurtulabilirler.

Çocuğunuz Diş Telini/ Yer Tutucusunu Kırdı mı?

Çocuğunuz ortodontik tedavi aletini kırdıysa, o zaman hasarı onarmak için ortodontistini ziyaret etmeniz şarttır. Hasarlı cihazlar tedavide daha az etkilidir ve çocuğunuzun dişlerini incitebilir.

çocuklarda-zirkonyum

bilinçli-sedasyon

hijyen