logo

0553 100 91 57 çocuk-diş-hekimi-sosyal-medya-1 çocuk-diş-hekimi-sosyal-medya-2 çocuk-diş-hekimi-sosyal-medya-4

MERAK EDİLENLER

çocuk-diş-hekimliği---linklerçocuk-diş-hekimliği---kitaplar

ÇOCUKLARIN DİŞ SAĞLIĞI İÇİN EN İYİ BESLENME NASIL OLMALIDIR?

çocuklarda-diş-sağlığı-ve-beslenmeİyi dengeli bir diyet , sağlıklı diş ve diş etleri ulaşmada en önemli unsurlardan biridir . Bizim tavsiye ettiğimiz yiyecek grupları Meyve, sebze , ekmek ve tahıl , süt ve süt ürünleri , et ve balık ve yumurta . Diş çürümelerini önlemek için şeker ve nişasta miktarını sınırlamak gerekir .

ÇOCUKLARDA DİŞ MACUNU KULLANIMI

çocuklarda-diş-fırçalama-alışkanlığıÇOCUKLARDA NE ZAMAN DİŞ MACUNU KULLANMAYA BAŞLANMALIDIR VE KULLANILAN DİŞ MACUMU MİKTARI NE OLMALIDIR?

AAPD e göre bebeğinizin ilk dişi çıkmadan dişetlerine gece yatmadan günde bir defa yumuşak bir bebek fırçası ya da bir ağız beziyle sadece su kullanarak temizlemeniz gerekmektedir. İlk dişin çıkmasını gözlemlediğinizde yumuşak kıllı bir fırça aracılığıyla ilk dişlerini eser miktarda kullanıcağınız macun ile fırçalayabilirsiniz. 3 yaşında ailelerin çocuklarını diş fırçalarken denetlemeleri gerekmektedir.

NİTRÖZ OKSİT SEDASYONU NEDİR VE GÜVENİLİR MİDİR?

çocuklarda-bilinçli-sedasyonPerili dişler kliniğinde hedefimiz her zaman çocukları mümkün olan en az invaziv ve en rahat şekilde tedavi etmektir. Bazı durumlarda , tedaviyi başarıyla tamamlamak için sedasyon veya genel anestezi yöntemlerini kullanmaktayız.

Halk arasında “Gülme Gazı” olarak bilininen Azot-protoksit, nitröz oksid ve oksijen (N20/02) gazlarının karışımıdır. Bu karışım solunduğunda, akciğerler tarafından emilir ve sakinleştirici etkisini gösterir. Gaz kesildiğinde ve normal nefes alınmaya başladığında etkisi derhal ortadan kalkar. Bu hızlı etki ve bu etkinin gaz kesildiğinde çabuk ortadan kalkması, azot-protoksitin en avantajlı özelliklerinden birisidir.

ÇOCUĞUMU NE SIKLIKLA DİŞ HEKİMİNE KONTROLÜNE GÖTÜRMELİYİM?

çocuk-diş-hekimi-Çocuğunuzu 6 ayda bir rutin diş hekimine götürmenizi tavsiye ediyoruz. Bu durum hekimin hastasının ağız hijyeni değerlendirmesine ve her hastanın kendine özgü kriterlerine bakılarakta değişebilmektedir.

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ İLE AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ İLE AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

çocuklarda-diş-hekimliğiPedodonti (Pediatrik Diş Hekimliği); tanım olarak bebeklerin, çocukların ve özel ilgi gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunlarını çözmek ve sağlıklı durumu korumak ile uğraşan diş hekimliği dalıdır. Pedodonti diş hekimliğinin yaşa bağlı olan tek dalıdır.

Pedodonti uzmanları çocuklardaki ağız-diş sağlığı sorunlarını çözmenin yanında; koruyucu diş hekimliği uygulamaları, çocuklarla iletişim kurma, diş hekimi korkusunun yenilmesine yönelik pozitif davranış yönlendirmesi ve diğer teknikler üzerine diş hekimliği eğitimine ek olarak(EN AZ 4 SENE TOPLAMDA 9 SENE) uzmanlık eğitimi almışlardır.

YER TUTUCULAR

Diş hekimliğinde temel amaç çenelerin, dişlerin ve dişlerin etrafındaki çevre dokuların yerlerini sağlıklı olarak almaları ve korunmalarını sağlamaktır. Toplumumuzda koruyucu diş hekimliğine yönelik çalışmalar ile erken süt diş kaybına bağlı olarak gözlenen çapraşıklıklar ve düzensizlikler büyük oranda önlenmeye çalışılmaktadır.

Süt dişlerinin en önemli görevlerinden biri, ileride sürecek olan sürekli dişlere rehberlik etmektir. Süt dişlerinin çürük veya diş travmaları nedeniyle zamanından önce kaybedilmesi,

FİSSÜR ÖRTÜCÜ NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Fissür örtücü azı dişleri çiğneme yüzlerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan akıcı kıvamda bir maddedir.

Genellikle çocuklarda 6 yaş dişleri (1. Büyük azı dişleri ) 5 ile 7 yaşları arasında sürer. 2 büyük azı dişleri (12 yaş dişleri) ise 11-14 yaşları arasında ağızda görülmeye başlarlar.

ÇOCUKLUK DİŞLERİNİ SPOR KAZALARINDAN KORUMAK

çocuk-diş-hekimi-ile-ilk-randevu

ÇOCUKLUK DİŞLERİNİ SPOR KAZALARINDAN KORUMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Özellikle futbol, basketbol, güreş, gibi kontakt spor yapan sporcularda ve oyun çağındaki çocuklarda ya diğer sporcuların ya spor ekipmanlarının çarpması ya da düşme sonucu yaralanmalar olabilmektedir. Spor yaralanmaları içerisinde diş, çene, dudak ve dil gibi ağız içerisindeki dokuların yaralanmaları önemli yer kaplamaktadır. Ağız koruyucuları kullanılarak bu yaralanmalar önemli ölçüde önlenebilmektedir.

Ağız koruyucular hangi amaçla kullanılırlar?

Ağız koruyucuları alt ve üs dişler arasına yerleştirilerek yumuşak plastikten yapılmış apereylerdir. Alt ve üst dişler arasında yumuşak bir yastık görevi yaparak, dişlerin arasınadaki direk teması kaldırır.Bu şekilde alt ve üst dişlerin çarpması ile meydana gelen travmalar sonucunda oluşan şoku absorbe ederek, olası beyin sarsıntılarını, diş ve çene kırklarını, dil ve yanak yaralanmalarını büyük oranda önlerler.

ÇOCUĞUMUN İLK DİŞ HEKİMİ ZİYARETİ NE ZAMAN OLMALIDIR?

çocuk-diş-hekimi-ilk-randevuUnutmayın ki erken teşhis ileride görülebilecek sorunların önlenmesinde en önemli basamaktır.

İlk diş hekimi ziyaretinin hangi yaşta yapılması konusunda aileler, çocuk doktorları ve diş hekimleri farklı görüştedirler.

AAPD (American Academy of Pediatric Dentistry); ilk süt dişinin çıkması ile yani ilk 6-9 aylık dönemde veya çocuğun ilk doğum dününden önce mutlaka diş hekimi (Pedodonti uzmanı) muayenesinin yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Bu randevu daha çok ebeveyn bilgilendirmesine yönelik olmaktadır.

DİGİTAL DİŞ RÖNTGENLERİ GÜVENİLİR MİDİR?

Kurşun önlük ve yüksek hızda film dediğimiz digital makinalar sayesin de x ışının radyosyon miktarı çok düşürülmektedir. Çocuk hastalarımızda kullandığımız kurşun önlüklerle diş filmi alınırken radyasyona maruz kalmalarını en aza indirmekteyiz .

çocuklarda-zirkonyum

bilinçli-sedasyon

hijyen